Naujienos

Mokslų akademijos prezidentą Juozą Matulį prisimenant

2024 03 21

„Kovo 19 d. sukanka 125 metai nuo akademiko Juozo Matulio gimimo. Tai vienas žymiausių Lietuvos chemikų, akademikas, visuomenės veikėjas, ilgametis Lietuvos mokslų akademijos prezidentas (1946–1984), vienas produktyviausių mūsų mokslininkų“, – taip jį apibūdino akademikas Rimantas Ramanauskas, skaitydamas pranešimą Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) vykusioje metinėje mokslinėje konferencijoje. Tradicinė metinės konferencijos dalis – atsiminimai apie žymius šalies mokslininkus. Šiemet pagerbtas elektrochemijos pradininkas Lietuvoje prof. Juozas Matulis (1899–1993). Jo garbei FTMC centre įrengta Juozo Matulio auditorija.

Šis mokslininkas daktaro disertaciją rengė Vokietijoje, tarpukariu studijavo fizikinę chemiją, o tyrimus elektrochemijos srityje pradėjo 1940 metais. 1945 m. J. Matulio iniciatyva įkurtas Chemijos ir cheminės technologijos institutas – šiandien jis yra FTMC dalis. Iš pradžių elektrochemijoje mokslininkas eksperimentavo su durpėmis ir stiklu, paskui ėmėsi metalų elektrochemijos. Buvo didelės galimybės plačiai taikyti šią sritį pramonėje.

 

Akad. Rimantas Ramanauskas skaito pranešimą metinėje mokslinėje konferencijoje Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC nuotrauka).

J. Matulio tyrimai apėmė platų problemų ratą. Jis nagrinėjo įvairius metalų elektrocheminio nusodinimo aspektus – nuo fundamentalių klausimų iki praktinių uždavinių sprendimo.

„Savąją elektrochemijos mokyklą Juozas Matulis kūrė būdamas jau nejaunas: pirmoji publikacija pasirodė 1952-aisiais, kai jam buvo 53 metai. O maksimalaus produktyvumo laikas atėjo, kai jam buvo 74-eri. Žmogus tikrai unikalus – ilgaamžis, darbingas, pavyzdys kitiems. Tokia mokykla, sprendžiant iš skaičių, įspūdinga ir sunkiai gali būti pakartota šiais laikais“, – kalbėjo akad. R. Ramanauskas.

Ne menkesni J. Matulio nuopelnai ir Lietuvos mokslo organizavimo srityje. 1941 m. įkūrus Lietuvos mokslų akademiją (LMA), jis išrenkamas LMA tikruoju nariu, Gamtos mokslų skyriaus akademiku-sekretoriumi. 1944–1945 m. J. Matulis dirbo Vilniaus universiteto prorektoriumi, kartu vadovavo organizaciniam komitetui LMA veiklai atkurti (nuo 1945 m.). 1946 m. išrinktas Lietuvos TSR mokslų akademijos prezidentu (juo buvo iki 1984 m.)

 

Prof. habil. dr. Algirdas Matulis (Domo Jokubauskio / FTMC nuotrauka).

Renginyje apsilankė ir J. Matulio sūnus – fizikas teoretikas prof. habil. dr. Algirdas Matulis, kuris pasidalijo keletu prisiminimų apie savo šviesaus atminimo tėvą ir senelius.

Parengta pagal akad. Rimanto Ramanausko pranešimą