• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Taivanas ir Lietuva: bendradarbiavimo vizijos

2022 10 28

Spalio 27 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) svečiavosi Taivano Nacionalinės mokslo ir technologijų tarybos (NMTT) viceministras, fizikas prof. Minn-Tsong Lin, generaliniai direktoriai: fizikai prof. Meng-Fan Luo ir prof. Chih-Peng Li, gyvybės mokslų atstovas prof. Woei-Jer Chuang, profesorė Yu-Chen Huang bei tarybos programų direktorė Hui-Chen Lin.

Susitikime taip pat dalyvavo LMA prezidentas prof. Jūras Banys, Lietuvos mokslo tarybos (LMT) pirmininkas prof. Romas Baronas, LMT pirmininko pavaduotojas ir Gamtos ir technikos mokslų komiteto pirmininkas prof. Ričardas Rotomskis bei LMT mokslinė sekretorė dr. Reda Cimmperman.

LMA ir LMT vadovai supažindino svečius su organizacijų veikla. NMTT viceministras papasakojo, kad jų organizacija irgi koordinuoja, inicijuoja bei vykdo įvairius tarpinstitucinius mokslo projektus. Taip pat pabrėžė, koks svarbus gali būti naujų technologijų poveikis visuomenei. Todėl ne tik tiksliesiems ar gamtos, bet ir socialiniams bei humanitariniams mokslams ateityje ketinama skirti kur kas daugiau dėmesio. Taivano mokslininkai šio vizito į Lietuvą metu lankėsi dviejuose institutuose. Jiems padarė įspūdį mūsų mokslininkų pasiekimai, todėl jie ir toliau ketina plėsti bendradarbiavimą. LMT pirmininkas R. Baronas pažymėjo, kad šį procesą galėtų paskatinti ir dvišaliai susitarimai.

Lietuvos ir Taivano mokslininkai pastaruoju metu vykdo keletą bendrų projektų, tačiau tokie susitikimai padėtų dar efektyviau suvienyti jėgas abiem šalims svarbiose srityse. Prof. R. Rotomskis akcentavo, kad būtų galima identifikuoti Lietuvai ir Taivanui svarbias ekonomines, socialines ir kitas temas (matyt, remiantis ES „misijų“ pavyzdžiu) ir vėliau sutelkti tyrėjų jėgas.

Susitikimo metu buvo pasikeista idėjomis apie fundamentinių ir taikomųjų mokslų svarbą, kuriant inovatyvias technologijas ir produktus tokiose srityse kaip puslaidininkių fizika ar medicina.

Parengė dr. Rolandas Maskoliūnas
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA