• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

LMA Jaunosios akademijos pirmininkei dr. Ievai Plikusienei – Metų Europietės apdovanojimas

2023 05 10

Gegužės 9-ąją, Europos dieną, minint referendumo dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) dvidešimtmetį, Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Jaunosios akademijos pirmininkei dr. Ievai Plikusienei įteiktas „Metų Europiečių 2023“ apdovanojimas „Už Vilniaus vardo garsinimą Europoje“. Mokslininkė įvertinta „Už mokslo proveržį Vilniuje ir paskatą jaunosioms mokslininkėms bei mokslininkams“ specialioje kategorijoje, skirtoje Vilniaus 700 metų jubiliejui.

Atsiimdama apdovanojimą Vilniaus Rotušės aikštėje jaunoji akademikė pažymėjo, kad Vilniaus miesto institucijos užaugino naują Nepriklausomos Lietuvos, europiečių mokslininkų kartą, kuriai priklauso ir ji. „Mūsų valstybei tapus ES nare, Lietuvos mokslininkams ir mokslininkėms atsivėrė nepaprastų tarptautinio bendradarbiavimo galimybių. Didžiuojuosi, kad šiandien turiu galimybę dirbti savo šalyje, galiu atlikti mokslinius tyrimus ir su pasididžiavimu apie juos kalbėti ne tik visai Europai, bet ir pasauliui,“ – teigė dr. I. Plikusienė.

Metų Europiečiu „Už besąlygišką pasiaukojimą, kad pasaulis pamatytų Rusijos vykdomų nusikaltimų žmoniškumui mastą“ šiemet taip pat paskelbtas šviesaus atminimo režisierius Mantas Kvedaravičius ir jo žmona Hana Bilobrova, sukūrę dokumentinį filmą „Mariupolis 2“.

Siekiant pagerbti labiausiai prie ES vertybių sklaidos Lietuvoje, glaudesnio ES bendradarbiavimo ar ES keliamų tikslų įgyvendinimo 2022 metais prisidėjusius asmenis, Metų Europiečių rinkimus jau trečius metus iš eilės organizavo asociacija Europiečių judėjimas (angl. European Movement Lithuania) kartu su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija ir Europos Komisijos atstovybe Lietuvoje.

Apdovanojimų ceremonijos vaizdo įrašą galite žiūrėti LRT Mediatekoje.

Parengė LMA prezidento vyriausioji referentė Evelina Baronienė pagal renginio vaizdo įrašą, portalo lrt.lt informaciją
Nuotraukoje iš kairės: LMA Jaunosios akademijos pirmininkė dr. Ieva Plikusienė, LR užsienio reikalų viceministrė Jovita Neliupšienė, Europiečių judėjimo valdybos pirmininkė Gaja Šavelė