• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Akademikui, Klaipėdos universiteto profesoriui Sergejui Oleninui skirta Baltijos jūros premija

2023 09 05

Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys (akademikas), Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto profesorius habil. dr. Sergejus Oleninas savaitgalį paskelbtas Baltijos jūros premijos laimėtoju. Alandų salų sostinėje Mariehamne (Suomija) vykusioje ceremonijoje mokslininkui įteikti prestižinį apdovanojimą liudijantys dokumentai bei piniginė premija.

Nuo 1989-ųjų gyvuojantis Baltijos jūros fondas (Östersjöfonden) premijomis skatina asmenis ar organizacijas, savo darbais prisidedančiais prie Baltijos jūros ekologinių problemų tyrimo ir sprendimo. Kasmetėje ceremonijoje Marienhamne įteikiamas pagrindinis – Baltijos jūros – apdovanojimas, paskelbiami dar trijų nominacijų laimėtojai – apdovanojamas Šiaurės šalių politikas už veiklą, susijusią su Baltijos jūra; įteikiamas apdovanojimas už Alandų salų gamtos apsaugą; skiriama premija jauniesiems aktyvistams, prisidedantiems prie Baltijos jūros ekologinių problemų sprendimo.

Išplatintame pranešime skelbiama, kad prof. S. Oleninas 2023-iųjų metų Baltijos jūros premija įvertintas už ilgalaikius ir sistemingus invazinių rūšių Baltijos jūroje tyrimus, leidusius suvokti dėl jų jūroje vykstančius biologinius pokyčius, suprasti poveikį lokalioms ekosistemoms, gyviesiems organizmams ir bendrijoms. Mokslininko surinkti duomenys leido sukurti praktines metodikas invazinėms rūšims stebėti ir kontroliuoti Baltijos jūroje bei Europoje. Profesoriaus veikla, rengtos konferencijos skatina Rytų ir Vakarų šalių  jaunųjų mokslininkų bendradarbiavimo ryšius. Jo mokymo metodikos ir mokslinė veikla Lietuvoje išugdė naują jūros biologų ir ekologų kartą.

Straipsnis skelbiamas Klaipėdos universiteto svetainėje. Plačiau
https://www.ku.lt/lt/naujienos/klaipedos-universiteto-profesoriui-sergejui-oleninui-skirta-baltijos-juros-premija

LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus informacija