• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Vandenilis – ateities kuras?

2023 09 22

Rugsėjo 20 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) įvyko tarptautinė konferencija „Vandenilis Lietuvoje: energetika ir transportas / Hydrogen Lithuania: Energy and Mobility“. Konferenciją organizavo Vandenilio energetikos asociacija, Lietuvos mokslų akademija ir Lietuvos energetikos institutas.

 

Vandenilio energetikos asociacijos vadovas dr. Šarūnas Varnagiris.

Sveikinimo žodį tarė Vandenilio energetikos asociacijos vadovas dr. Šarūnas Varnagiris ir LMA prezidentas Jūras Banys. LR energetikos ministras Dainius Kreivys pristatė ministerijos parengtą vandenilio sektoriaus plėtros Lietuvoje 2023–2030 m. gairių projektą. Tai pirmasis vandenilio sektoriaus plėtrą reglamentuojantis dokumentas Lietuvoje. Vandenilis matomas kaip ateities kuras, nes jį galima lengvai gaminti iš vandens, naudojant elektros energiją. Vandenilis gali padėti mažinant pramonės, transporto bei energetikos sektorių sukuriamą žalą mūsų planetai ir pasiekti klimatui neutralią ekonomiką. Taip kursime ekologišką ir sveiką mūsų aplinką.

 

Energetikos ministras Dainius Kreivys ir LMA prezidentas Jūras Banys.

Konferencijoje buvo nagrinėjama, kaip skatinti vandenilio paklausą Vidurio ir Rytų Europoje. Savo įžvalgomis apie vandenilio ekonomiką pasidalijo LR susisiekimo viceministrė dr. Agnė Vaiciukevičiūtė, svečiai iš ES programos „Horizontas 2020“ projekto JIVE 2 Roadshow, pramonės ir akademijos atstovai.

 

Konferencijos dalyviams pristatytas vandenilinis dviratis.

LMA Technikos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Gintautas Dzemyda ir Vandenilio energetikos asociacijos vadovas dr. Šarūnas Varnagiris.

Renginio metu buvo demonstruojamas vandenilinis dviratis ir vandenilinis automobilis „Toyota Mirai“.

Parengė LMA Technikos mokslų skyriaus vyriausioji koordinatorė Valerija Paškauskienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA