• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lazerinių technologijų paskaita ir ekskursija gimnazistams iš Ignalinos

2022 09 12

Prasidėjus naujiems mokslo metams, Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ kartu su LMA Jaunąja akademija tęsia renginius šalies moksleiviams iš ciklo „Mokslo žinių dienos“.

Rugsėjo 9 d. Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) Lazerinių technologijų skyriaus (LTS) Lazerinio mikroapdirbimo technologijų laboratorijoje (Savanorių pr. 231, Vilniuje) lankėsi Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijos moksleiviai, kuriuos lydėjo fizikos mokytojas Arvydas Medzevičius ir vokiečių kalbos mokytoja metodininkė Asta Urbanaitė. Jiems mokslo populiarinimo paskaitą-ekskursiją „Lazerinės technologijos“ skaitė Lietuvos mokslo premijos laureatas, FTMC vyriausiasis mokslo darbuotojas, LMA Jaunosios akademijos narys dr. Mindaugas Gedvilas. Ekskursiją organizavo LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė.

Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijos moksleiviai Fizinių ir technologijos mokslų centre  ir ekskursijos vadovas LMAJA narys dr. Mindaugas Gedvilas (pirmas iš dešinės).

Gimnazistams buvo pristatyta Lazerinio mikroapdirbimo technologijų laboratorijos įkūrimo ir plėtros istorija. Taip pat buvo kalbama apie LTS FTMC vykdomus mokslinius tyrimus, Lietuvoje kuriamas lazerines technologijas ir jų pritaikymą pramonėje. Svečiai buvo supažindinti su naujos kartos lietuviškais femtosekundiniais, pramoniniais pikosekundiniais ir nanosekundiniais lazeriais, šiuo metu pažangiausiais papliūpų lazeriais, taip pat apžvelgti lazerio papliūpų režimo privalumai apdorojant medžiagas. Lankytojams buvo paaiškintas vėsinimo abliacija efektas ir didžiulis medžiagos pašalinimo greitis, šaltosios abliacijos apdirbimo režimas, optinių dangų išskirtinės savybės ir privalumai bei jų atsparumas galingiausiai lazerio spinduliuotei.

Paskaitoje buvo pasakojama apie labiausiai pasaulyje paplitusį lazerių naudojimą ir jų kuriamą naudą žmonėms: lazerinį mikroapdirbimą medicinai, medicininių implantų – stentų kraujagyslėms praplėsti gamybos ypatumus ir jų pjovimą lazeriu; lazerio inicijuotus periodinius paviršinius nanodarinius, spalvotų paviršių kūrimą, panaudojus lazerio spinduliuotę, hologramų formavimą lazeriu bei jų naudojimą produktams apsaugoti ir identifikuoti. Taip pat paskaitoje buvo kalbama apie stiklo pjovimą lazeriu, jo naudojimą išmaniųjų telefonų pramonėje, įbrėžimams atsparias, itin kietas medžiagas, tokias kaip safyras, jo taikymą ekstremaliomis sąlygomis ir pjovimą lazeriu. Aptartas deimanto – lazerio spinduliuotei visiškai skaidraus, kiečiausio natūralaus mineralo – pjovimas lazeriu. Moksleiviams buvo pristatytos ir ateities technologijos, kurios netrukus taps prieinamos plačiajai visuomenei. Viena tokių technologijų – drėkinimo savybių kontrolė, panaudojus lazerio spinduliuotę, taip pat lazeriu kuriami superhidrofobiniai – savaime nusivalantys paviršiai.

 

Ekskursijos dalyviai.

Ekskursijos metu po laboratoriją Ignalinos gimnazistams buvo parodyti lietuviškose įmonėse –„Ekspla“, „Light Conversion“ ir „Elas“ – pagamintų ultratrumpų impulsų lazeriai bei lazerinio mikro- / nanoapdirbimo staklės, aiškinti jų veikimo principai, aptarti svarbiausi techniniai parametrai ir preciziškumas lazeriu apdirbant medžiagas. Buvo aplankyta bandinių charakterizavimo laboratorija ir papasakota apie mikroskopų didinimo galimybes, atsakyta į moksleivių pateiktus klausimus, susijusius su šios srities studijomis aukštosiose mokyklose bei mokslininko karjeros galimybes Lietuvoje.

Parengė LMA Jaunosios akademijos pirmininkas Mindaugas Gedvilas ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė