• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Jaunasis akademikas – apie implantus kaulų regeneracijai ir jų įvairovę

2024 04 11

Balandžio 10 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ kartu su LMA Jaunąja akademija (JA) pakvietė šalies gimnazijų vyresniųjų klasių moksleivius ir trečiojo amžiaus universitetų klausytojus į LMAJA nario Vilniaus universiteto (VU) profesoriaus dr. Aleksejaus Žarkovo nuotolinę paskaitą „Kaulinis audinys ir implantai“.

Pradėdamas paskaitą dr. A. Žarkovas pripažino, kad šiuolaikinė medicina yra labai pažengusi, padeda išgydyti daugybę ligų ir palengvina žmonėms gyvenimą. Tačiau, sakė jis, gydytojai patys negamina vaistų, nekonstruoja medicininių prietaisų, nekuria implantų. Todėl šiuolaikinė medicina būtų neįmanoma be chemikų, fizikų, inžinierių ir kitų sričių specialistų.

Žmogaus kaulai yra sudaryti iš organinės dalies (daugiausia – kolageno) ir neorganinės. Pagrindinė neorganinė žmogaus kaulų ir dantų sudedamoji dalis yra kalcio fosfatai, todėl šie cheminiai junginiai žmogaus organizme vaidina labai svarbų vaidmenį. Neretai žmonės patiria įvairių traumų, serga vėžiu ir kitomis degeneracinėmis ligomis, kurios pažeidžia ir silpnina žmogaus kaulinį audinį.

 

Su amžiumi žmogaus kaulinis audinys tirpsta ir mechaniškai silpnėja, o populiacijai senstant su šiomis problemomis susiduria vis daugiau žmonių. Pavyzdžiui, žandikaulio tankio sumažėjimas neleidžia atlikti tokių kasdienių operacijų kaip dantų implantavimas. Dėl šios priežasties moksliniai tyrimai, siekiant sukurti naujas funkcines medžiagas, galinčias sėkmingai pakeisti arba atkurti susidėvėjusius ar pažeistus žmogaus audinius, yra itin svarbūs šiuolaikinei biomedicinai.

 

Implantams naudojamos medžiagos.

Sintetiniai kalcio fosfatai šioje srityje laikomi itin perspektyviomis medžiagomis dėl savo biosuderinamumo, osteokonduktyvumo ir cheminės sudėties panašumo į natūralų kaulinį audinį. Paskaitoje mokslininkas įdomiai ir suprantamai papasakojo apie sudėtingus kaulų regeneracijos procesus ir regeneracijai naudojamus įvairių tipų implantus.

Jaunojo akademiko A. Žarkovo paskaitos klausėsi apie pusantro šimto gimnazistų bei senjorų iš Vilniaus, Kelmės ir Alytaus.

Parengė LMAJA narys dr. Aleksejus Žarkovas ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyriaus. specialistė Diana Lekevičienė