• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Įžymių žmonių portretai. Apie muziką – su meile ir šypsena

2024 04 30

Balandžio 25 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ į jubiliejinį – dešimtąjį vakarą-koncertą iš ciklo „Įžymių žmonių portretai“ pakvietė operinės muzikos gerbėjus. Renginys buvo skirtas šio ciklo bendraautoriaus, balandį savo 75-erių metų sukaktį švenčiančio operos solisto bei vokalo pedagogo, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) profesoriaus Vladimiro Prudnikovo, ir pianistės, LMTA profesorės Nijolės Ralytės šeimos pagerbimui. Vakarą muzikiniu sveikinimu Tėčiui – Astoro Pjacolos valsu „Chiquilin de Bachin“ (liet. „Berniukas „Bachine“) – pradėjo V. Prudnikovo dukra ir mokinė, operos solistė Ieva Prudnikovaitė. Po jo, jaukiai įsitaisę prie ilgo Didžiosios konferencijų salės stalo, visa šeima dalijosi prisiminimais ir atsakinėjo į renginio vedėjų – muzikologo Viktoro Gerulaičio ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovės Aldonos Daučiūnienės – klausimus. Klausytojai išgirdo žaismingų pasakojimų apie kiekvieno iš jų trijų muzikinio kelio pradžią, kur ir kaip Nijolė ir Vladas prieš daugelį metų susipažino, „kokių paskatų genami“ (pasak V. Gerulaičio) jau sukūrę šeimą dalyvavo pirmą didelę sėkmę atnešusiame tarptautiniame konkurse, kokių šunybių V. Prudnikovas yra iškrėtęs scenos partneriams. Neapsieita ir be klausimų apie kamerinės muzikos, didelių koncertinių formų kūrinių atlikimą, garsių operos dainininkų trio „Trys tigrai“ susikūrimą ir veiklą, apie vokalo mokytojo pedagoginės veiklos ypatumus, apie klasikinių operų sušiuolaikinimo vertinimą. Taiklūs vedėjų klausimai, šmaikštūs V. Prudnikovo komentarai, įtaigūs atviri atsakymai bei netikėti, net pačius atsakinėjančiuosius stebinantys tų atsakymų „pataisymai“ ir papildymai iš muzikologo, muzikos istoriko V. Gerulaičio lūpų, kūrė džiaugsmingą šventinę nuotaiką, vertė klausytojus šypsotis ir ploti negailint delnų.

 

Maestro V. Prudnikovas pasidžiaugė jam tekusia laime visuose pastatymuose dainuoti pagrindines partijas. O jų per ilgiau nei tris dešimtmečius trukusią karjerą būta išties daug – dainuota visuose Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro spektakliuose, Lietuvos ir užsienio šalių operos scenoje sukurti 45 vaidmenys. Tarp jų Mefistofelis (Š. Guno „Faustas“), Hermanas (R. Vagnerio „Tanhoizeris“), Dalandas (K. M. fon Vėberio „Skrajojantis Olandas“), Borisas Godunovas, Pimenas (M. Musorgskio „Borisas Godunovas“), Končakas (A. Borodino „Kunigaikštis Igoris“), Timuras (Dž. Pučinio „Turandot“), Sparafučilė (Dž. Verdžio „Rigoletas“) ir kt. Tarptautinį pripažinimą solistui atnešė Boriso vaidmuo M. Musorgskio operoje, kuri buvo parodyta Niujorko, Paryžiaus, Sankt Peterburgo, Japonijos bei Italijos teatrų scenose. Tai liudijančias recenzijų ištraukas iš tuometės užsienių šalių spaudos klausytojams citavo viską menantis V. Gerulaitis.

 

Koncertinėje vakaro programoje dalyvavo prof. V. Prudnikovo LMTA dainavimo klasės studentai Greta Keraitė, Regimantas Gabšys, Rugilė Garbaliauskaitė, I. Prudnikovaitės studentė Saulė Moisiejenko ir koncertmeisterė N. Ralytė. Muzikinę renginio dalį užbaigė pats „Lietuvos bosų maestro“ V. Prudnikovas.

 

Tardamas padėkos žodį LMA viceprezidentas Zenonas Dabkevičius perskaitė LMA prezidiumo 2024 m. balandžio 9 d. nutarimą: „Už nuopelnus ir svarų indėlį į Lietuvos kultūrą, puoselėjant jaunimo muzikinį išsilavinimą ir jo sklaidą Lietuvoje, už projekto – ciklo „Įžymių žmonių portretai“ – plačiajai visuomenei, vykdomo kartu su Lietuvos mokslų akademijos skyriumi „Mokslininkų rūmai“, įgyvendinimą, taip pat talkinimą kituose LMA organizuojamuose renginiuose apdovanoti prof. Vladimirą Prudnikovą LMA atminimo medaliu“. Viceprezidentas profesoriui V. Prudnikovui įteikė tai patvirtinantį diplomą ir medalį, o prof. N. Ralytei ir solistei I. Prudnikovaitei – šilkines LMA skareles. Visi vakaro dalyviai ir atlikėjai apdovanoti gėlėmis ir gausiai susirinkusių klausytojų aplodismentais.

 

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyriaus. specialistė Diana Lekevičienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA