• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Rinkimų kodeksas – naujovės, iššūkiai, perspektyvos

2022 09 26
2022 m. birželio 23 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė Rinkimų kodeksą, kuriuo ne tik sistemiškai viename akte sureguliavo visus Lietuvoje vykstančius rinkimus, bet taip pat įtraukė ir tam tikrų naujovių. Demokratiniai rinkimai yra viena svarbiausių politinių partijų ir demokratinės sistemos tinkamo bei efektyvaus egzistavimo sąlygų, todėl Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Humanitarinių ir socialinių mokslų skyrius kartu su partneriais – Lietuvos Respublikos Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetu, Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakultetu ir Lietuvos teisininkų draugija – nusprendė aptarti rinkimų naujoves rugsėjo 23 d. mokslinėje-praktinėje konferencijoje „Rinkimų kodeksas – naujovės, iššūkiai, perspektyvos“. Konferencija vyko Lietuvos Respublikos Seimo Konstitucijos salėje, užsiregistravę buvo per 100 dalyvių, beveik tiek ir dalyvavo, dar dvigubai daugiau ją stebėjo „Seimas – tiesiogiai“ ir Seimo Youtube.

Populiarus įrašas ir dabar – iki rugsėjo 26 d. jau buvo per 1 200 peržiūrų. Konferencijoje dalyvavo Seimo, Vyriausybės, Mokslų akademijos, Lietuvos teisininkų draugijos nariai, Lietuvos mokslo ir studijų institucijų, Lietuvos partijų, Akmenės r., Švenčionių r., Širvintų r., Elektrėnų, Varėnos r., Lazdijų r., Druskininkų, Šilutės r., Šiaulių m., Šiaulių r., Biržų r., Rokiškio r., Trakų r., Alytaus r., Kelmės r. ir kitų savivaldybių, advokatų kontorų atstovai.

Iš dešinės: Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo Pirmininkė prof. dr. Danutė Jočienė, LMA  prezidentas akad. Jūras Banys ir Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus pirmininkas akad. Vytautas Nekrošius.

Pirmajam posėdžiui pirmininkavo LMA Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus pirmininkas akad. Vytautas Nekrošius. Pradėdamas konferenciją, pasidžiaugė, kad Rinkimų kodekso svarstymas sulaukė tiek daug susidomėjimo, ir suteikė sveikinimo žodį tarti Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkės įgaliotam asmeniui, Darbo grupės Lietuvos Respublikos rinkimų sistemos analizei atlikti ir reikalingų įstatymų projektams parengti vadovui Andriui Vyšniauskui. Konferenciją taip pat sveikino Lietuvos mokslų akademijos prezidentas akad. Jūras Banys, LR Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas doc. dr. Stasys Šedbaras, VU Teisės fakulteto dekanas doc. dr. Haroldas Šinkūnas, Lietuvos teisininkų draugijos pirmininkė doc. dr. Vigita Vėbraitė.

Iš kairės:  Lietuvos teisininkų draugijos pirmininkė doc. dr. Vigita Vėbraitė, LMA prezidentas akad. Jūras Banys, LR Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas doc. dr. Stasys Šedbaras, LMA Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus pirmininkas akad. Vytautas Nekrošius ir VU Teisės fakulteto dekanas doc. dr. Haroldas Šinkūnas.

Pranešimą „Konstituciniai rinkimų teisės principai“ perskaitė Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo Pirmininkė prof. dr. Danutė Jočienė. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas doc. dr. Stasys Šedbaras skaitė pranešimą „Naujasis Rinkimų kodeksas: sistema, tikslai ir iššūkiai“. Apie Rinkimų kodeksą – kas, ką, kada ir kaip –  doc. dr. H. Šinkūnas. Antrajam konferencijos posėdžiui pirmininkavo doc. dr. H. Šinkūnas. Pranešimą „Savivaldos rinkimai – ateinančios naujovės“ perskaitė akad. V. Nekrošius. VU Teisės fakulteto lektorė dr. Elena Masnevaitė skaitė pranešimą „Rinkimų kodeksas ir rinkiminių politinių kampanijų finansavimas: dešimt pokyčių ir viena praleista proga“. Apie baudžiamąją atsakomybę už Rinkimų įstatymo pažeidimus kalbėjo VU Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros doc. dr.  Remigijus Merkevičius. Po kiekvieno pranešimo buvo numatytas laikas klausimams atsakymams. Aktyviai diskusijose dalyvavo Šiaulių m. savivaldybės meras Artūras Visockas, Druskininkų m. savivaldybės tarybos narys Karolis Kaklys, Varėnos r. savivaldybės meras Algis Kašėta, A. Vyšniauskas, asociacijos „Žvėryno bendruomenė“ narys Liudvikas Ragauskis, Valdymo sistemų ekspertas Vincentas Jasiulevičius ir kiti.

Iš kairės: VU Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros doc. dr.  Remigijus Merkevičius, VU Teisės fakulteto lektorė dr. Elena Masnevaitė ir VU Teisės fakulteto dekanas doc. dr. Haroldas Šinkūnas.

Norinčius paklausyti išsamių pranešimų, kviečiame pažiūrėti konferencijos įrašą Youtube kanale (nuoroda paskelbta straipsnelio pradžioje).

Renginys organizuotas Lietuvos mokslų akademijai kartu su partneriais įgyvendinant projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo sistemos plėtra ir įgyvendinimas“, kuris finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Aurika Bagdonavičienė, Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus vyriaus. koordinatorė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA