Naujienos

Dėl koronaviruso pandemijos suvaldymo priemonių

2020 03 18

2019 metų gruodžio mėnesį pasirodė pirmieji naujojo koronaviruso – COVID-19 – ligos atvejai Kinijos Hubei provincijoje, ir jau 2020 m. sausio 30 d. Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė visuomenės sveikatos nepaprastąją padėtį, o kovo mėn. 11 d. – šios ligos pandemiją. Dabar prasidėjo kritinis etapas, kuris reikalauja viso pasaulio šalių, taip pat ir Lietuvos, susitelkimo ir bendradarbiavimo.
Siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą Lietuvos Respublikos Vyriausybė nuo kovo mėn. 16 d. visoje šalyje įvedė karantiną.
Lietuvos mokslų akademija, atsižvelgdama į šią situaciją ir vertindama koronaviruso pandemijos problemos svarbą, sudėtingumą ir kompleksiškumą, pritaria Lietuvos Respublikos Vyriausybės iniciatyvoms kovai su ja. Visų suinteresuotų institucijų bendradarbiavimas yra būtinas kuriant vakcinas, taikant adekvačius gydymo ir diagnostikos metodus, mokslu grįstą supratimą apie šią infekciją. Europos Sąjunga šioms problemoms spręsti vien tik iš Horizonto 2020 programos biudžeto skyrė 47,5 milijonų eurų.
Šios pandemijos mastą ir jos poveikį žmogui, aplinkai ir ekonomikai kol kas dar sunku įvertinti. Pritardami koordinuotiems Lietuvos Respublikos Vyriausybės veiksmams kviečiame visus susitelkti šios problemos įvairiapusiam sprendimui.


LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus informacija