Naujienos

Sodininkystės mokslinės aktualijos ir naujovės

2022 09 29

Rugsėjo 26–28 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) vyko trečioji tarptautinė konferencija „Sodininkystės ir daržininkystės mokslinės aktualijos ir inovacijos 2022 / Conference on the Scientific Actualities and Innovations in Horticulture 2022“ (SAIH2022), kurią organizavo Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės institutas, LMA Žemės ūkio ir miškų mokslų skyrius bei Jaunoji akademija.

 

Konferencijoje mokslininkai iš Lietuvos, Latvijos, Bulgarijos, Ispanijos, Serbijos, Ukrainos, Sudano ir Irano aptarė įvairius su sodininkyste ir daržininkyste susijusius klausimus. Subūrus įvairių sričių mokslininkus, kuriuos vienija bendras interesas, siekiama užmegzti naujus ryšius, skatinti bendradarbiavimą bei generuoti idėjas naujoms bendroms projektinėms veikloms. Ši konferencija suteikė puikią progą pristatyti savo atliekamus darbus, pasidalyti idėjomis bei mokslinėmis įžvalgomis su kolegomis, aptarti naujų iššūkių įgyvendinimą ir susipažinti su kitais šios srities mokslininkais iš įvairių šalių.

Renginio metu pristatyti 4 plenariniai, 20 žodinių ir 30 stendinių pranešimų šiose sesijose: „Augalų streso fiziologija, produktyvumas, naujos technologijos ir tvarumas“, „Augalų genetika ir molekulinė biologija“, „Vaisių ir daržovių kokybė, perdirbimas ir laikymas“, „Biologinė ir integruota augalų patogenų kontrolė“.

Konferencijoje aptarti svarbūs klausimai, susiję su klimato kaita ir tvaria agronomine praktika. Augalų atsakas į stresą yra esminis, kuriant sėkmingas strategijas, lemiančias normalų biomasės produktyvumą. Konferencijos metu pristatyti rezultatai parodė, kad augalų produktyvumui, morfologijai ir medžiagų apykaitai labai didelę įtaką daro aplinkos veiksniai. Siekiant pagerinti sodo ir daržo augalų atsparumą aplinkos veiksnių sukeltam stresui, aptarti mokslo rezultatai nuo genų raiškos, molekulinių mechanizmų išaiškinimo, molekulinių markerių nustatymo, bendro fiziologinio atsako iki vaisių ir daržovių kokybės. Taip pat apžvelgti naujausi selekcijos srities rezultatai, lemiantys produktyvumą, vaisių bei daržovių kokybę.

 

Renginyje pristatyti naujausi augalinės žaliavos perdirbimo metodai ir biocheminį bei antioksidacinį profilį pakeisti galinčios technologijos po derliaus nuėmimo, atsižvelgiant į maistinę vertę, kosmetinį ar farmakologinį poveikį. Nemažas dėmesys skirtas integruotos augalų apsaugos klausimams. Pristatyti pažangūs sprendimai bei išmaniosios agrobiologinės technologijos kovai su patogenais. Aptartos augalų ekstraktų nuo įvairių augalų ligų sukėlėjų panaudojimo galimybės. Šios priemonės yra tiriamos kaip alternatyvus ir saugus ligų kontrolės produktas. Netoksiški, optimalaus veiksmingumo ekstraktai gali padėti siekiant užkirsti kelią augalo ir derliaus praradimui. Pristatyti ir kiti sprendimo būdai, naudojant neorganinius produktus, kai siekiama papildyti augalų apsaugos strategijas.

Akad. Giedrė Samuolienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA