Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Mokslo naujienos iš Taivano: apie vėžio ir COVID-19 gydymą

2022 10 11

Spalio 7 d. Taivaniečių atstovybė Lietuvoje ir Lietuvos mokslų akademija (LMA) pakvietė į žymiausio Taivano onkologo, akademiko, Kinijos medicinos universiteto prezidento prof. Mien-Chie Hungo paskaitą „Marker-guided effective therapy (Mget). Anti-cancer and COVID-19“ (Žymenimis grįsta efektyvi terapija. Priešvėžiniai preparatai ir COVID-19). Profesorius yra pripažįstamas geriausiu Taivano mokslininku genetikos ir molekulinės biologijos bei antruoju medicinos srityse. Paskaitoje dalyvavo LMA prezidentas prof. Jūras Banys, LMA tikrasis narys prof. Arvydas Janulaitis, prof. Saulius Čaplinskas.

Mien-Chie Hungas darbuojasi vėžio tyrimų srityje. Jo paties žodžiais tariant, jis atvyko į Lietuvą, tikėdamasis užmegzti mokslinį bendradarbiavimą su mūsų šalies tyrėjais. Paskaitoje mokslininkas išsamiai kalbėjo apie savo atliekamus tyrimus, siekiant kuo geriau suprasti paveldimo krūties ir kiaušidžių vėžio genetinius ir molekulinius mechanizmus. Ypač gydymui atsparios krūties vėžio formos. Taip pat apie šiame procese veikiančius DNR pažaidos taisymo mechanizmus (pavyzdžiui, fermentą poli [adenozino difosfato ribozės] polimerazę (PARP) ir homologinę rekombinaciją). Šiuo metu gauti rezultatai liudija, kad perspektyviausia yra kombinatorinė gydymo strategija, efektyviai slopinanti vėžio augimą.

Svečio iš Taivano grupės mokslininkai ieško ir jautresnių žymenų vėžinių susirgimų diagnostikai. Be to, prasidėjus pandemijai, jie ėmė tyrinėti, kokia natūrali medžiaga galėtų slopinti viruso patekimą į ląstelę. Išbandę įvairius junginius, jie atrado, kad gana efektyviai proteazes blokuoja taninai (polifenoliai). Tai natūralios medžiagos, randamos ir vynuogėse. Todėl raudonasis vynas mažina riziką užsikrėsti COVID-19 virusu. Taip pat veikia ir kita šios grupės junginių molekulė – punikalaginas. Negana to, įdomu kad ir kavos mėgėjai gali lengviau atsipūsti, nes kofeinas kartu su kitais kavoje esančiais junginiais slopina virusą.

Baigdamas paskaitą, prof. Mien-Chie Hungas papasakojo apie darbo sąlygas jo vadovaujamame mokslo centre ir pakvietė žiūrėti jo vedamus susitikimus su žymiais kolegomis internetu tiesiogiai (Academician Forum Series).

Parengė dr. Rolandas Maskoliūnas
Virginijos Valuckienės nuotraukos

Prof. Mien-Chie Hungo paskaitos tiesioginės transliacijos įrašas

GALERIJA