• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Skirtas finansavimas dalyvauti projekte DONATE

2022 12 20

Lietuvos mokslo taryba finansuos Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesoriaus ir Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Jaunosios akademijos nario Juozo Kupčinsko vadovaujamos tyrėjų grupės dalyvavimą Jungtinės programavimo iniciatyvos dėl antimikrobinio atsparumo (JPIAMR) projekte DONATE (angl. Lyophilized fecal microbiome transfer for primary clostridioides difficile infection (DONATE study): a multicenter randomized controlled trial). Šiam projektui vadovauja Izraelio mokslininkai iš Rambamo sveikatos priežiūros miestelio, dalyvauja 6 tyrėjų grupės iš Italijos (Europos onkologijos instituto ir Gemelli universitetinės ligoninės), Jungtinės Karalystės (Londono imperatoriškojo koledžo), Kanados (Albertos universiteto), Lietuvos (Lietuvos sveikatos mokslų universiteto) ir Vengrijos (Debreceno universiteto).

JPIAMR-ACTION – antimikrobinio atsparumo prevencijai ir kontrolei skirta „Horizonto 2020“ schemos „ERA-NET Cofund“ programa, kuria siekiama sutelkti Europos Sąjungos, asocijuotųjų ir kitų šalių tyrėjų pastangas, sprendžiant antimikrobinio atsparumo problemą. Konkursas buvo skirtas kovoti su didėjančia antimikrobinio atsparumo grėsme ir gerinti bakterinių bei grybinių infekcijų gydymą ir užkirsti kelią rastis atsparumui žmonėse, gyvūnuose ar augaluose, gerinant vaistų ir augalų apsaugos priemonių veiksmingumą, specifiškumą, pristatymą, derinius ir (arba) keičiant jų paskirtį.  

Vykdant DONATE projektą bus tiriama dažnai dėl ankstesnio antibiotikų vartojimo atsirandanti, viduriavimu, karščiavimu ir pilvo skausmais pasireiškianti ir gydymui antibiotikais atspari virškinimo trakto bakterija Clostridioides difficile (pCDI).  

Išsamiau apie projektąhttps://www.jpiamr.eu/projects/donate/

LMA Jaunosios akademijos informacija