• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

LMA prezidentui akad. Jūrui Baniui – Šv. Kristoforo apdovanojimas

2023 01 27

Sausio 26-osios vakarą dvidešimt penktą kartą apdovanoti labiausiai nusipelnę vilniečiai ir jų iniciatyvos. Tarp vienuolikos apdovanotųjų Šv. Kristoforo statulėlėmis – ir Lietuvos mokslų akademijos (LMA) prezidentas akad. Jūras Banys, kuris įvertintas už nuopelnus mokslui ir jo sklaidai.

Atsiimdamas apdovanojimą iškilmingame renginyje Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, akad. J. Banys paminėjo plačias jo tiriamų medžiagų – feroelektrikų, pjezoelektrikų – taikymo galimybes, džiaugėsi, kad jo vadovaujama Vilniaus universiteto Mikrobangės spektroskopijos laboratorija yra žinoma visame pasaulyje – nuo Japonijos, Australijos iki Kanados, Jungtinių Amerikos Valstijų, o Vilniuje buvo surengta daug mokslo konferencijų. „Mes stiprūs ne tik lazerių, biotechnologijų, bet ir medžiagotyros srityse. Vilniaus vardą garsinome, garsiname ir garsinsime ateityje. Vilniaus vardas skambės mokslo pasaulyje“, – kalbėjo LMA prezidentas.


2022 metų Šv. Kristoforo laureatai kartu su Vilniaus miesto meru Remigijumi Šimašiumi

Tradiciniai Šv. Kristoforo apdovanojimai šiemet tapo ir Vilniaus 700-ojo jubiliejaus šventės dalimi. Jiems pasiūlyta 40 kandidatų. Net šeši laureatai apdovanoti Šv. Kristoforo statulėlėmis už pagalbą kovojančiai Ukrainai ir Vilniuje prieglobstį radusiems ukrainiečiams. Be akad. J. Banio apdovanojimai atiteko žurnalistui, rašytojui ir visuomenininkui Andriui Tapinui, visuomenės veikėjui Olegui Šurajevui, nevyriausybinės organizacijos „Blue / Yellow“ steigėjui Jonui Ohmanui, Lietuvos ir Ukrainos švietimo projektų vadovei Agnei Klimčiauskaitei-Janavičienei, laidų kūrėjui Laurynui Šeškui, iniciatyvai „Stiprūs kartu“, Vilniaus klubui, genetikei prof. Sonatai Jarmalaitei, dirigentui Modestui Pitrėnui ir architektui Remigijui Bimbai.

Šv. Kristoforo apdovanojimai teikiami nuo 1998-ųjų. Nominacijas apdovanojimui už nuopelnus mokslui, teisėsaugai, švietimui, kultūrai ir menui, Vilniaus istorinei atminčiai, sportui, verslui, turizmo plėtrai, labdarai, architektūrai siūlo vilniečiai. Taip pat galimos ir kitos vilniečių pasiūlytos nominacijos.

2022 m. Šv. Kristoforo apdovanojimų vaizdo įrašą galite žiūrėti LRT Mediatekoje.

Parengė LMA prezidento vyriausioji referentė Evelina Baronienė pagal vilnius.lt informaciją ir renginio vaizdo įrašą
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.