• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Rytietiška skulptūra – senovės prabanga

2023 04 18

Balandžio 13 d. popietę į Lietuvos mokslų akademijos (LMA) mažąją konferencijų salę rinkosi rytų meno gerbėjai. Pirmąjį ciklo „Akademikai netikėtu rakursu“ renginį organizavo LMA Technikos mokslų skyrius ir skyrius „Mokslininkų rūmai“. Šio skyriaus vadovė ir renginio vedėja Aldona Daučiūnienė pasveikino akademiką Gintautą Žintelį gražios sukakties proga ir palinkėjo jam geros sveikatos ir įkvėpimo naujoms idėjoms įgyvendinti. „Esame laimingi, galėdami pažinti Jus ne tik kaip įžymų informacinių bei telekomunikacinių technologijų mokslininką, bet ir kaip įvairiapusę, jautrią grožiui, asmenybę, turinčią įvairių, įdomių pomėgių. Apie vieną jų šiandien ir sužinosime. Tai Jūsų žymioji kolekcija „Dirbiniai iš kaulo“, – sakė ji. Norėdamos renginiui suteikti rytietiško atspalvio ir maloniai nustebinti akademiką, organizatorės pakvietė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentes padainuoti porą japonų liaudies dainų: „Furusako“ ir „Sakura“, kurias puikiai atliko Elzė Liškauskaitė ir Greta Zamyskaja.  

 

Akademikas G. Žintelis pasakojo, kad kolekcionuoti mėgo nuo jaunystės, iš pradžių tai buvę paveikslai, miniatiūros, bronzos ir žalvario gaminiai, vėliau – kaulo dirbiniai. Tai išskirtinės drožybos dramblio ilčių, ryklio, jūrų vėplio, kardžuvės, kupranugario kaulo, banginio ūso, mamuto kaulo dirbiniai. Kūrinėlių pagaminimo laikotarpis – XIX–XX a., geografija gana plati – Japonija, Kinija, Indija, Afrika, Europa ir kitos šalys.

Iš kairės: LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė A. Daučiūnienė, akad. G. Dzemyda, akad. J. Banys. akad. Z. Dabkevičius.

Susirinkusiesiems akademikas rodė skaidres, kuriose buvo galima išvysti įspūdingą dirbinių kolekciją: banginio ūso plokštė, Budos statulėlė, statulėlė iš bronzos, inkrustuota dramblio kaulo detalėmis „Vandens nešėja“, arba miniatiūrinė įsimylėjusių porelė, dramblio iltyje išraižyti ir nugludinti žmonių portretai, gėlių puokštės, japoniški dievai su emalės inkrustacija, arba 22-iejų sluoksnių rutulys rutulyje, išdrožtas iš vieno gabalo, ažūriškai  išdrožinėta drambliukų šeimyna, smilkytuvai, ginklai, lazdos su kaulo rankenomis, šventųjų skulptūros, muzikantai, dirigentai, gyvūnų figūrėlės, maldaknygių viršeliai, piniginės ir kt. Keletą statulėlių iš savo kolekcijos akademikas pademonstravo susirinkusiems renginio dalyviams, jie galėjo iš arčiau apžiūrėti ir paliesti šiuos meno kūrinius. Meistriškai išdrožinėtos ir nugludintos įvairiausios skulptūros ir skulptūrėlės iš kaulo stebina ir rodo senovės menininkų  kruopštumą ir talentą. Žavi akademiko G. Žintelio pomėgis kolekcionuoti nuostabius meno kūrinius. Kolekcionavimo aistrą jis vadina tiesiog maloniu laisvalaikio praleidimu.

 

Renginio dalyviai dėkingi, kad akademikas parengė skaidrių kompoziciją ir pasidalijo šios nuostabios kolekcijos vaizdais. Renginio pabaigoje akad. G. Žintelį jubiliejaus proga pasveikino LMA prezidentas Jūras Banys ir Technikos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Gintautas Dzemyda bei vyriaus. koordinatorė Valerija Paškauskienė.

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė ir Technikos mokslų skyriaus vyriaus. koordinatorė Valerija Paškauskienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA