• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Europos jaunųjų akademijų atstovai rinkosi Stokholme aptarti akademinės laisvės

2023 05 31

2023 m. gegužę Švedijos jaunoji akademija pakvietė visų Europos jaunųjų akademijų (ENYA, European National Young Academies) atstovus į Stokholmą dalyvauti diskusijose apie Europos mokslinių tyrimų ateitį.

Atsižvelgdama į ENYA susitikimą ir Švedijos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai, Švedijos jaunoji akademija taip pat surengė tarptautinę konferenciją „Akademinė laisvė naujoje eroje“.

Akademinė laisvė įgauna daugybę pavidalų, kaip ir galimos grėsmės jos egzistavimui, kurių šiuo metu daugėja visoje Europoje ir atskirose Europos valstybėse. Vieni mokslininkai gali patirti užsienio ar vidaus politinio spaudimo grėsmę, kitiems finansinio stabilumo trūkumas gali trukdyti pasiekti laisvo ir kūrybiško mąstymo būseną. Kai kurie mokslininkai gali tapti ir grasinimų ar šmeižto kampanijų taikiniais dėl savo tyrimų ar išvadų pobūdžio. Iš tikrųjų, akademinei laisvei kylantys iššūkiai skiriasi įvairiose disciplinose, šalyse ir grupėse, o diskusija apie tai, kaip užtikrinti tokią laisvę ateityje, neišvengiamai yra polifoniška ir daugialypė. Atsižvelgiant į Europos jaunųjų akademijų dvasią, tokia nuomonių įvairovė sveikintina, o susitikimas buvo traktuojamas kaip atspirties taškas siekiant nustatyti naujus iššūkius, su kuriais šiandien susiduria nepriklausomus mokslinius tyrimus atliekantys mokslininkai Europoje, taip pat ieškant kūrybiškų bei drąsių sprendimų akademinei laisvei ginti, ypatingą dėmesį skiriant jauniesiems mokslininkams.

Europos jaunųjų akademijų tinklo (ENYA) susitikime akademijų atstovai aptarė galimybę sukurti kažką naujo ir konstruktyvaus. Susitikime buvo siekiama sukurti jaunųjų akademijų akademinės laisvės Europoje viziją ir tai padaryti iki 2030 metų.  

 

Kuriant idealų kelią į ateitį, siekta inicijuoti diskusiją apie tai, kokius vaidmenis ateityje atliks kylantys mokslinių tyrimų lyderiai (kaip mokslinių tyrimų vadovai, mokytojai, aktyvistai, visuomenės veikėjai ar nevaržomi laisvi mąstytojai) ir kokia bus jų atsakomybė, bei kokiu mastu šie vaidmenys sutampa ar prieštarauja vieni kitiems.

Susitikimą šiltu sveikinimu pradėjo Švedijos karališkosios literatūros, istorijos ir senovės akademijos prezidentas Piteris Gilgrenas (Peter Gillgren). Jis kilniaširdiškai pakvietė jaunąsias akademijas surengti susitikimą puikiose šios vyresnės akademijos patalpose.

 

Susitikimą vedė Švedijos jaunosios akademijos atstovai Liza Helman (Lisa Hellman) ir Filipas Tasinas (Philippe Tassin), o akademijų dalyviai pasikeitė nuomonėmis apie aktualias temas, veiklą ir gerąją praktiką. Po pietų akademijų nariai parengė Stokholmo akademinės laisvės chartijos projektą. Visi dalyvavę akademijų atstovai vienbalsiai pareiškė, kad įsipareigoja baigti rengti chartiją ir ratifikuoti galutinę jos versiją savo akademijose.

Eva (Ewa) Machotka iš Švedijos jaunosios akademijos ir Sandras Karničelis (Sandro Carnicelli) iš Škotijos jaunosios akademijos surengė didelio susidomėjimo sulaukusį seminarą apie akademinę lyderystę. Jame buvo išsamiai apibūdintos įvairios lyderio savybės, lemiančios gerą ir blogą lyderystę.

 

Po visą dieną trukusių intensyvių ir interaktyvių užsiėmimų grupės laukė ekskursija po Stokholmo rotušę ir apsilankymas Nobelio muziejuje.

Šiame tarptautiniame susitikime 45 dalyviai atstovavo 22 jaunosioms akademijoms iš visos Europos, tai: Academia Europea, Austrijos mokslų akademija, Kroatijos jaunosios akademijos iniciatyva, De Jonge akademija, Pasaulio jaunoji akademija, Europos jaunoji akademija, Italijos jaunosios akademijos iniciatyva, Latvijos jaunųjų mokslininkų asociacija, Lietuvos mokslų akademijos Jaunoji akademija, Estijos, Vokietijos, Vengrijos, Lenkijos, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės, Suomijos, Belgijos, Norvegijos, Škotijos, Ispanijos ir Švedijos jaunosios akademijos.

Parengta pagal Švedijos jaunosios akademijos informaciją
Nuotraukų autorius Erik Thor / Švedijos jaunoji akademija